Cotxes de joguina de fusta

Al Pol li encanten els cotxes i, en general, tot allò que tingui rodes.

A nosaltres ens encanta l’artesania i, especialment, la relacionada amb la fusta.

Amb aquestes dues premises i aprofitant que el Pol feia 2 anys el passat mes de juliol, vam decidir fer-li cotxes de joguina de fusta aprofitant restes de fustes de palet que hi havia per casa. Un regal barat, personalitzat i únic que de ben segur li farà passar grans estones.

El material que hem utilitzat és el següent:

  • Taules de fusta de palet
  • Pal d’escombra rodó de fusta
  • Pal de «pintxo» rodó de fusta
  • Trepant amb broques de fusta
  • Serra de calar
  • Dremel
  • Raspa per fusta
  • Paper de vidre
  • Cola blanca per fusta

En primer lloc hem seleccionat la fusta i hem dibuixat el disseny del cotxe. És una fusta d’uns 5×7 cm amb un espessor de 2 cm. A l’hora de dibuixar la roda, s’ha de parar compte de fer-ho prou incorporada en el cotxe per tal de que l’eix de la roda quedi clarament en l’estructura del cotxe. Si queda molt proper al marge de l’estructura, hi ha risc de que es trenqui en el moment que fem el forat amb el trepant.

 

IMG_20151128_115803
Disseny del cotxe model Beetle

El següent pas és donar forma al cotxe i fer els forats dels eixos i de la finestra. Per tallar hem utilitzat una serra de calar, però també pot fer-se amb una serra d’arquet. Els forats dels eixos els hem fet amb el trepant, utilitzant una broca de fusta lleugerament més gran que el pal de «pintxo», per tal que les rodes puguin girar bé. Pel que fa el forat de la finestra, primerament hem utilitzat el trepant amb broca de fusta i, per acabar de donar-li forma, el dremel amb fresadora.

IMG_20151128_123659
Cotxe model Beetle amb els forats dels eixos i finestra

Un cop donada forma al cotxe, hem arrodonit els costats amb la raspa i l’hem polit amb paper de vidre. En aquest cas, l’hem polit amb paper de vidre de mida P100 ja que és el més fi que teníem. Com més alt és el número del paper de vidre (nombre de partícules per unitat de superfície de paper) més fina queda la fusta.

Paral·lelament, hem fet les rodes del cotxe. Per facilitar la feina hem utilitzat un pal de fusta d’escombra per les rodes i un pal de fusta de «pintxo» pels eixos. En el pal d’escombra hem fet un forat amb el trepant i una broca de la mateixa secció o lleugerament inferior a la secció del pal de «pintxo». D’aquesta manera, l’eix entrarà forçat a la roda i assegurarà que aquesta no es desenganxi amb facilitat. Després hem tallat les quatre rodes amb una amplada aproximada de mig centímetre.

Amb totes les peces acabades, només queda ajuntar-ho tot. A l’hora de fer-ho, s’ha de considerar que l’eix de les rodes sigui prou llarg perquè aquestes girin amb facilitat però no massa llarg perquè no ballin. En aquest cas s’augmenta el risc de que es trenqui l’eix o és desenganxi les rodes.

IMG_20151128_132156
Resultat final del cotxe model Beetle

Finalment, per tal de donar més robustesa a les rodes del cotxe, hem afegit una gota de cola blanca per fusta a la part exterior per segellar l’eix i les rodes.

Tot seguit us ensenyem unes fotografies dels altres dos models que hem fet. El cotxe model Sport i l’autobus model School Bus.

Esperem que us hagi agradat i que us animeu a fer les vostres pròpies joguines!

 

Salut!

 

Deja un comentario