Ferradura de fusta

En aquesta entrada us volem ensenyar com vam fer una ferradura… de fusta!

La idea de fer una ferradura de fusta, a part de que és un objecte estríctament lligat al ferro i crida l’atenció veure’l de fusta, va sorgir al veure totes les ferradures de tot tipus que l’Eugenio té guardades de quan era pastor de la Vall d’Àssua.

El material que necessitem és:

 • Taula de fusta
 • Serra de calar o serra d’arquet
 • Raspa plana i circular
 • Paper de vidre de diferents gruixos
 • Ganivet
 • Barrina o trepant
 • Oli de llinosa
 • Pinzell

En primer lloc hem de triar la fusta on volem fer la ferradura. En el nostre cas hem agafat unes restes d’unes taules de fusta de pi que s’acostumen a utilitzar per fer terres. Hem triat aquesta fusta respecte una qualsevol de palet per les aigües que tenia, que donarien més estil a la ferradura. La fusta en qüestió té un espessor d’uns 2 cm ben bons, que ens permetran simular la curvatura de la ferradura.

IMG_20150822_122634
Ferradura original i taula de fusta de pi

Amb la ferradura original, hem fet el disseny sobre la taula de fusta i l’hem retallat amb la serra de calar, tot i que també es pot fer amb una serra d’arquet. A l’hora de retallar-la, més val que anem segurs i deixem més fusta de la necessària. Després ja la treurem si cal.

IMG_20150822_123137
Forma de la ferradura de fusta

Tot seguit toca intentar imitar les corbes que fa la ferradura. Gràcies al gruix de la fusta, podem anar treient fusta dels dos costats i, així, deixar la ferradura corbada en el centre. Per fer-ho podem triar dues opcions: o treiem fusta amb un ganivet i enformadors o utilitzem la raspa. Nosaltres ho hem fet majoritàriament raspant i, algunes parts amb enformadors.

Com podeu veure a la imatge de la dreta, la ferradura està una mica encorbada i hem decidit donar-li un acabat personalitzat. S’ha d’anar amb molt de compte a l’hora de raspar-la i donar-li forma ja que es tracta d’una fusta molt tova i es pot trencar fàcilment.

Donada per bona aquesta forma, l’hem polit amb paper de vidre P100 i hem fet els forats. Per fer-los, en primer lloc hem foradat la fusta amb un trepant utilitzant una broca petita, tot just per marcar l’obertura. En segon lloc hem marcat la forma quadrada del forat i finalment, amb un ganivet ben esmolat hem anat donant la forma de piràmide dels forats.

IMG-20160119-WA0003
Detall dels forats de la ferradura

Per acabar hem decidit pintar la ferradura amb oli de llinosa. A part de protegir-la dels corcs, l’oli de llinosa té la capacitat d’enrossir la fusta amb el temps, resaltant així les seves aigües. Al ser una fusta força porosa li hem donat vàries capes d’oli per tal que quedés ben impregnada.

El resultat final, uns mesos després d’haver-la pintat és impressionant.

 

 

Esperem que us hagi agradat!

 

Salut!

 

 

Anuncios

2 comentarios en “Ferradura de fusta

 1. M’agrada molt el blog, tot ben explicat. I sobretot la part d’introducció on parleu de l’Eugenio, a l’altra entrada del Pol…
  Molt bona feina! Amb ganes de llegir la següent entrada!

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s