Saler de fusta

En aquesta entrada us ensenyarem com hem fet un saler de fusta a l’estil Pirinenc. L’hem catalogat com a estil Pirinenc en honor a l’Eugenio, ja que els que hem vist fins al moment els ha fet ell i els té repartits per diferents llocs. Tot seguit podeu veure alguna de les seves creacions…

Cal dir que els gravats són obra del Gener! Algun dia us ensenyarem part de les seves obres…

El material que hem utilitzat per fer el saler és el següent:

 • Brots crescuts de lledoner
 • Bloc de fusta de pi
 • Serres vàries per tallar fusta
 • Trepant amb broques per fusta de diferents mides
 • Raspa per fusta
 • Dremel amb components per fusta
 • Paper de vidre
 • Oli de llinosa
 • Pinzell
 • Cola blanca
 • Llistó petit de fusta

Aquest tipus de salers es fan en dues fases. Per una part l’elaboració del mànec i per l’altra l’elaboració del cos del saler.

Mànec de lledoner

El mànec del saler és de l’arbre lledoner, ja que és una de les fustes més elàstiques i que permet més moviment abans de trencar-se. Segur que haureu vist alguna vegada algun avi amb un bastó de fusta doblegat per la part de dalt… Doncs la tècnica per fer el mànec del nostre saler és la mateixa. El procés comença quan el brot encara està verd. És important que la part on volem fer el mànec sigui el més proper possible al terra ja que és la part més elàstica i acostuma a trencar-se menys.

IMG_20150517_122109
Escalfant el brot verd de lledoner

 

Un cop hem seleccionat el brot del diàmetre que volem, el primer pas és escalfar-lo. D’aquesta manera, les fibres guanyen la flexibilitat que evitarà que es trenquin al doblegar-les. Nosaltres ho hem fet al foc, anant movent el brot contínuament perquè no es cremés. No passa res si l’escorça s’ennegreix o es crema, ja que no la volem, però s’ha de vigilar que no arribi a cremar la fusta.

 

Quan està prou calent, amb l’ajuda d’una superfície cilíndrica com pot ser un tronc o una canonada de ferro, anem doblegant poc a poc fins a intentar ajuntar els dos extrems. Quan està força doblegat és recomanable posar un sarjant en la part més doblegada. Així s’evita que peti quan fem massa esforç. Finalment es lliga els dos extrems amb una corda i es deixa assecar a l’ombra d’uns 3 a 6 mesos més o menys.

Quan està verd, és aconsellable pelar l’escorça del mànec, ja que quan està sec costa molt més de treure. Nosaltres vam haver de passar-li el ganivet per acabar de fer sortir tota la pell.

Cos del saler

Un cop tenim el mànec ben sec, ja podem començar el cos del saler. El mànec marcarà les dimensions del nostre saler, així que fins que no ha estat ben sec no vam començar amb el cos.

El primer pas és fer el disseny en un paper de com volem que sigui el saler. Aquest disseny és importantíssim per evitar que no treiem més fusta de la que hem de treure. Podeu veure tot seguit l’esbós que vam fer, amb gran idea i ajut del Gener.

El nostre bloc de fusta el vam treure d’uns retalls que van sobrar d’una biga de pi de Flandes. Per tallar-lo vam utilitzar unes guies per anar rectes d’un extrem a l’altre.

El següent pas és transferir el disseny del paper a la fusta i començar a donar-li forma. A continuació exposarem els passos i tècniques per anar treient la fusta, juntament amb algunes fotografies del procés.

Primer. Dibuixar el saler al bloc de fusta per totes les cares

IMG_20160116_212936
Disseny del saler

Segon. Fer els forats on encaixarem el mànec amb una broca de diàmetre lleugerament superior al del mànec.

IMG_20160116_215144
Forats pel mànec amb broca gruixuda

En el moment de fer els forats hem utilitzat un complement que acostumen a acompanyar tots els trepants però que normalment no es coneix la seva utilitat. És una guia que es col·loca en la direcció de la broca a l’alçada desitjada per tal que faci “tope” amb la fusta quan ja no vols que entri més. A la imatge anterior ho podeu veure. D’aquesta manera hem pogut fer els dos forats a la profunditat desitjada.

Tercer. Marcar el contorn del forat on anirà la sal amb una broca petita i treure fusta

Els forats de la imatge de la dreta podiem no fer-los, però així hem tret bastanta fusta que ens estalviarem treure en el següent pas.

Quart. Buidar el forat del saler amb enformador i martell

Gràcies als foradets que hem fet en el pas anterior pel voltant de tot el forat del saler, amb l’enformador podem anar treient fusta sense patir de trencar les parets. A la imatge de l’esquerra podeu veure el martell de fusta fet per l’Eugenio, ideal per treballar amb enformadors.

Cinquè. Polir el forat i fer la tapa del saler

IMG_20160117_004629
Polint el forat amb el Dremel

Amb l’ajuda del Dremel i el seu accessori de paper de vidre, hem acabat de polir el forat.

La tapa l’hem fet retallant-la de la mateixa biga de la qual hem tret el cos del saler amb l’ajuda d’una serra de disc. Amb una planeta hem acabat d’aplanar-la i, amb una broca gruixuda li hem fet els forats.

IMG_20160117_110400
Les tres peces que composen el saler

Sisè. Donar forma al cos del saler

En aquest punt el saler ja comença a agafar forma!

IMG_20160117_145235
Cos del saler acabat

El següent pas i ja apropant-nos al final és fer un tall a la tapa giratòria per poder tapar el saler i ajuntar les tres peces. El mànec amb el cos del saler l’hem ajuntat utilizant cola blanca per fusta i un travesser laterat de fusta, camuflat amb les aigües d’aquesta.

IMG-20160119-WA0018

Finalment, l’hem pintat amb oli de llinosa per tal de ressaltar les aigües de la fusta i protegir-lo de que es faci malbé.

Tot seguit us ensenyem les fotografies de l’estat final del saler de fusta a l’estil Pirinenc!

 

Esperem que us hagi agradat aquesta peça única!

 

Salut!!!!

 

 

 

 

 

Anuncios

Un comentario en “Saler de fusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s